Malako -kuulumisia

ajankohtaista-banner

Terveiset ITB -messuilta Berliinistä.

6.-8.3.2013 ryhmämme tutustui maailman suurimpiin matkamessuihin Berliinissä. Tilaisuus alkoi hulppeilla avajaisilla, joita isännöi Indonesia toisena isäntämaana. Avajaisissa puhuivat mm. Indonesian presidentti Yudhoyono ja Saksan liittokansleri Merkel. Tilaisuus oli ylibuukattu, mutta tungoksesta huolimatta pääsimme näkemään upeita tanssiesityksiä ja maistamaan indonesialaista ruokaa. Ruuan hakeminen seisovasta pöydästä tapahtui toiseen tyyliin, kuin Suomessa – kyynärpäiden käyttö oli sallittua, jopa suotavaa.

Messuosastot löytyivät 26:sta hallista. Esillä oli 180 maata. Suomen Visit Finland osasto löytyi pohjoismaiden osastolta ja sai ryhmältämme kritiikkiä vaatimattomuudestaan. Missä näkyi esimerkiksi saunamme? Monet Pohjois- ja Keski-Euroopan maat olivat asiallisesti esillä taustakuvineen, esittelytiskeineen, harmaine pukuineen ja esitteineen, mutta ohjelmallista osuutta näkyi enemmän Aasian ja Afrikan halleissa. Suomen osaston piristys olivat aika ajoin esiin pistäytyneet Muumit. Kävijoitä messuilla oli tänä vuonna noin 180 000.

Eniten messuilla hämmästytti tapahtuman koko – tarjontaa oli valtavasti ja pääasiassa suurilta toimijoilta. Silti osallistumista voi suositella jokaiselle matkailualan toimijalle. Messujen aikana firmat tekevät kauppaa, sopimuksia allekirjoitettiin tulevalle vuodelle – on valmistauduttava etukäteen, jos mielii neuvotteluihin mukaan. Ryhmä koki opintomatkan edistäneen verkostoitumistavoitteita, avanneen silmiä kilpailukentän laajuudelle ja markkinointityyleille, ja rohkaisseen luomaan itse kontakteja muihin matkailualan toimijoihin -  käyntikortit on pidettävä aina mukana! Kortteja jaettiin ja keskusteluja käytiin pienimuotoisemmin meidänkin porukassamme.

Käveltyämme jalat kipeiksi messuilla jäi perjantaille hieman vapaata aikaa. Ryhmä tutustui omatoimisesti mm. East Side galleryyn eli Berliinin muurin taideteoksiin ja kaupungin nähtävyyksiin kiertoajelulla.