Ajankohtaista

ajankohtaista-banner

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry: Villiruoka miellyttää kahta kolmesta suomalaisesta

Villiruuan kokee mieluisaksi 67 prosenttia suomalaisista. Sen suosio on kutakuinkin sama kuin lähi- ja luomuruuan. Villiruualla tarkoitetaan suomalaisessa luonnossa vapaana kasvaneita kasvi- ja eläinkunnan tuotteita.

Aitoutta edustavat ruokatyypit puhuttelevat nyt suomalaisia, toteaa suomalaista ruokakulttuuria edistävä ELO-säätiö. Se teetti Villiruoka-hankkeessaan tutkimuksen suomalaisten kiinnostuksesta luonnonantimiin.

Marjat syödyin luonnontuote

Marjat ovat tulosten mukaan käytetyin villiruokamme. Suomalaisista 59 prosenttia kertoo käyttävänsä metsästä poimittuja marjoja säännöllisesti, ja lisäksi 36 prosenttia syö niitä joskus.

Seuraavaksi käytetyimpiä ovat sienet, kalat ja kasvit, joita noin kolmannes suomalaisista käyttää säännöllisesti. Riistaa syö säännöllisesti 10 prosenttia suomalaisista.

ELO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Antolainen kokee, että villiruoka-sana ei ole vielä tuttu kaikille suomalaisille. Säätiön tavoitteena on tehdä sitä tunetummaksi niin Suomessa kuin ulkomaisten matkailijoidenkin parissa.

- Villiruoka on ihmisten mielestä vapaana suomalaisessa luonnossa kasvanutta ruokaa, joka on joko itse metsästä haettua tai muiden, yksityisten ihmisten poimimaa tai pyydystämää. Ulkomaisista metsistä poimittu tai omassa pihassa kasvatettu ei ole samalla tavalla villin tuntuista, Antolainen sanoo.

Lisätietoa silti toivotaan

Huolimatta villiruuan runsaasta käytöstä, halusi useampi kuin joka kolmas vastaaja lisätä luonnonvaraisena kasvanen ruuan osuutta ruokavaliossaan. Marjat ovat jälleen suosituin lisäämiskohde, 59 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä niitä enemmän.

Tutkimuksessa selvitettiin, mikä saa suomalaiset metsään syötävää keräämään. Villiruokaan liitetään monia hyviä ominaisuuksia. Yli puolet suomalaisista on täysin tai melko samaa mieltä kaikista tutkimuksessa listatuista villiruuan vahvuuksista. Se on suomalaisten mielestä esimerkiksi puhdasta, terveellistä, hyvää ja edullista.

Yhdessä poiminen tärkeä perinne

Villiruokaa ympäröivät myös tärkeät yhteisöllisyyden arvot. Luonnonantimien hankkimista pidetään tärkeänä perinteenä ja metsässä oleminen antaa hyvän syyn viettää aikaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

Tärkein syy lähteä keräämään villiruokaa on suomalaisille kuitenkin luonto sinänsä. Jopa 82 prosenttia suomalaisista arvioi, että luonto tekee hyvää. 72 prosenttia on sitä mieltä, että villiruoka on maamme rikkaus.

Villiruokaan liitetään hyvin vähän kielteisiä asioita. Esteiksi villiruuan hakemiselle ovat ajan ja erityisesti tiedon puute. Suomalaisista joka kolmas sanoo, ettei tunne lajeja ja joka viides ei tiedä, mitä missäkin kasvaa tai miten pyydystetään.

ELO-säätiön ja maa- ja metsätalousministeriön teettämään villiruoka-aiheiseen tutkimukseen vastasi tuhat suomalaista. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä heinäkuussa 2013. Vastaajat edustavat aikuisia suomalaisia.

Lähde: Ruokatieto

Ajankohtaista

Lauantai 5.4.2014
Perjantai 23.5.2014 - Lauantai 24.5.2014
Keskiviikko 29.1.2014
Keskiviikko 11.12.2013
Keskiviikko 6.11.2013
Perjantai 14.2.2014 ja Lauantai 15.2.2014
Torstai 24.10.2013