Ajankohtaista

ajankohtaista-banner

Maaseutuverkosto: Sauna ja hyvinvointi houkuttelevat Suomeen eurooppalaisia ruohonjuuritason kehittäjiä

Paikallinen kehittäminen eli Leader on oman seudun olojen edistämistä ruohonjuuritason näkökulmasta. Iisalmen LINC Finland osoittaa, että paikallinen voi olla kansainvälistä, ja että Suomen malli kiinnostaa maailmalla. Pohjois-Savoon kerääntyy 11.–13. kesäkuuta 225 osallistujaa 15 eri EU-maasta. Eniten ulkomaisia tulijoita on Virosta, Latviasta ja Itävallasta.

Suomeen valittu hyvinvointiteema ja erityisesti sauna ovat herättäneet kiinnostusta. Tapahtumassa käsitellään hyvinvointia monelta kantilta: Mikä on hyvinvoinnin ja ruuan yhteys? Entä liikunnan? Miten yhteisöllisyys vaikuttaa hyvinvointiin? Minkälaista yritystoimintaa hyvinvoinnin ympärille syntyy eli miten hyvinvointi muuttuu euroiksi? Minkälaisia saunan tavoin yhteiskunnan yhdistäviä hyvinvoinnin lähteitä Euroopasta löytyy?

LINC:in tavoitteena on tutustuttaa eri maiden paikallisia kehittäjiä toisiinsa ja kehittää työtä kokemuksia jakamalla. Kansainvälinen toiminta kiinnostaa erityisesti maaseudun nuoria. LINC:in idea rikkoa tavallisen seminaari-istunnon kaava ja luoda luonnolliset puitteet vuorovaikutukselle on laittanut Leader-väen liikkeelle. – Etukäteen jännitettiin, miten saunateema puree, mutta se osoittautuikin suosituimmaksi ohjelmanumeroksi, Ylä-Savon Veturi ry:n LINC-koordinaattori Sari Hyttinen kertoo.

Hyvinvointia lisätään tapahtumassa myös urheillen. Urheilulajit kuten eukonkanto osoittavat, että hulluista ideoista voi syntyä hyvinvointia ja euroja. – Osallistujat ovat mukana vakavissaan kehittämässä omaa työtään, mutta leikkisä urheilukisa on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin, Hyttinen sanoo.

- Kunnon urheilujuhlan tuntuun päästään lopuksi Sonkajärvellä Reino-tossuilla pelattavassa jalkapallokilpailussa. Reino-jalkapallon MM-kilpailusta on tullut Vesannon suurimpia tapahtumia, ja Leader-rahoituksella on ollut suuri rooli sen alulle panemisessa.

Teemaretkillä suunnataan eri puolille Pohjois-Savoa. Retkillä voi käydä esimerkiksi tutustumassa suomalaiseen kaskikulttuuriin perinnetilalla ja osallistua risteilyyn, jossa kierretään Nilsiän saaristoa ja tavataan samalla maaseutumatkailuyrittäjiä, Hyttinen kertoo.

Parhaillaan päätetään siitä, miten EU tukee maaseudun kehittämistä seuraavien seitsemän vuoden aikana. Sen vuoksi kokemusten ja tulosten vertailu on tärkeää kansainvälisestikin, maaseutuverkostoyksikön verkostoasiamies Juha-Matti Markkola muistuttaa.

- EU:n maaseuturahaston Leader-toimintaryhmätyö on tuottanut huomattavia tuloksia, Markkola toteaa. – Kaikki tuntevat esimerkiksi eukonkannon, mutta harva tietää, että eukonkantoareena on saanut EU:n Leader-rahoitusta. Suomen Leader-ryhmät ovat Euroopan kärkeä kansainvälisten hankkeiden määrässä, Markkola kertoo. Niillä on kehitetty muun muassa kyläkulttuuria, matkailua ja ympäristön tilaa. Erityisen hyvin Leader-toiminta on tavoittanut maaseudun nuoria ja naisia, jotka näin ovat voineet työllistyä ja vaikuttaa oman kotiseutunsa kehitykseen.

LINC on eurooppalaisten maaseudun toimijoiden ja kehittäjien foorumi. LINC tulee sanoista Leader Inspired Network Community. LINC käynnistyi Itävallasta vuonna 2010. Suomen tapahtuman pääisäntänä toimii Iisalmen seudun paikallista kehittämistä masinoiva Ylä-Savon Veturi. Mukana seminaaria tekemässä ovat Pohjois-Savon muut Leader-toimintaryhmät sekä maa- ja metsätalousministeriön maaseutuverkostoyksikkö.

Tutustu ohjelmaan LINC:in verkkosivuilla http://www.linc-finland.fi/ Seuraa LINC:iä Facebookissa https://www.facebook.com/LINCorganisation

Lisää Leader-työstä Maaseutu.fi-sivustolla http://www.maaseutu.fi/fi/index/leader.html

 

Lisätietoja:

Sari Hyttinen, etunimi.sukunimi@ylasavonveturi.fi,

p. 040 868 0998

Juha-Matti Markkola, etunimi.sukunimi@maaseutu.fi, p. 040 5599 412

Ajankohtaista

Lauantai 5.4.2014
Perjantai 23.5.2014 - Lauantai 24.5.2014
Keskiviikko 29.1.2014
Keskiviikko 11.12.2013
Keskiviikko 6.11.2013
Perjantai 14.2.2014 ja Lauantai 15.2.2014
Torstai 24.10.2013