Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin

resurssi_banneri

Tervetuloa Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -hankkeen kotisivuille!

Näiltä sivuilta löydät tietoa hankkeesta ja sen tuottamista työkaluista, tutkimustuloksista ja vinkkejä lähiruuan käytön edistämiseksi julkisissa keittiöissä.

Keski-Suomen ruoantuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvityksessä (2012) todettiin, että keskisuomalaisten elintarvikkeiden käyttöosuus alueen julkiskeittiösektorilla on tällä hetkellä vain noin 5 prosenttia. Kiinnostusta lähiruuan käytölle olisi, mutta haasteiksi on julkisissa keittiöissä koettu saatavuus (volyymit ja sesongit), jalostusaste, korkeampi hinta, tuottajien saaman reilun korvauksen takaaminen, kilpailutukset sekä logistiikka (lyhyet toimitusketjut).

Tällä hankkeella poistettiin esteitä lähikalan ja esikäsitellyn juureksen hyödyntämiselle julkisissa keittiöissä. Erityisesti lähikalan ja nimenomaan särjen käytön edistäminen nähtiin tärkeäksi, koska siihen liittyy lukuisia positiivisia ekologisia vaikutuksia. Lähiruuan käytöllä on lisäksi myös positiivisia taloudellisia ja kulttuurisia vaikutuksia. Hankkeen tulokset toivat lisätietoa ja ymmärrystä lähiruuan käytön merkityksestä aluetaloudellisesti, ekologisesti ja kulttuurisesti.

Hanke toteutettiin 3/2014 – 12/2014 Jyväskylässä yhdessä Jyväskylän kaupungin hankintatoimen ja liikelaitos Kylän Kattauksen kanssa. Pilottikohteena oli Vesangan päiväkoti-koulu. Hanke on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteistä Kohti resurssiviisautta -hankekokonaisuutta.

Hankkeesta julkaistiin useita lehtiartikkeleita, jotka löytyvät Mediajulkaisut -sivulta. Hankkeessa julkaistiin hankkeen aikana kehitetty ja testattu reseptiikka, loppuraportti ja lyhyt opastus Matkalle kohti lähiruokaa. Nämä löytyvät Hankkeen tuotokset -sivulta.

 

Yhteystiedot

Leena Pölkki,
Projektipäällikkö
p. 050 4011 894,
leena.polkki@jamk.fi

Seuraa keskisuomalaista maaseutumatkailua täällä:

  • Maalla - Facebookissa
  • Maalla - Youtubessa
  • Maalla - Pinterestissä
  • Maalla - Picasa
  • Maalla - Issu
  • Maalla - Keskisuomi.net

Hankkeen toteutus: