Ajankohtaista

ajankohtaista-banner

Jykes: Marko Paananen haluaa suomalaisen saunaosaamisen maailman huipulle

Marko Paananen haluaa suomalaisen saunaosaamisen maailman huipulle

Suomi on saunan ja saunomisen ykkösmaa maailmassa, mutta silti saunan kehittäminen on jäänyt puolitiehen. Suomalaissaunat ovat mielikuvituksettomia ja tylsiä, sanoo Sauna from Finland ry:n kevätkokouksessa Jyväskylässä puhunut sisustusarkkitehti Marko Paananen. Hänen mielestään Sauna from Finland -yhdistyksen toiminta on hyvä tapa kehittää saunaosaamista.

– Kun italialaisille annettiin maitoa, suolaa ja luola, syntyi parmigianojuusto, eikä varmasti hirveän paljon pidemmässä ajassa kuin meillä on ollut sauna. Mokomassa juustossa on vivahteikkuutta, raja-arvoja ja vaikka mitä luokituksia. Mitä on saunassa? kysyy television sisustusohjelmista tuttu sisustusarkkitehti Marko Paananen.

Sauna from Finland ry:n kevätkokouksessa puhunut Paananen perään kuuluttaa kriittistä ja avointa keskustelua suomalaisen saunarakentamisen tilasta. Hän sanoo, että suomalaisella saunakulttuurilla on niin pitkät perinteet, että Suomen tulisi olla saunaosaamisen ykkösmaa, mutta silti Suomi painii vieläkin puulaakisarjassa.

– Valtava määrä suomalaisia ja ihmisiä maailmalla fanittaa saunomista. Ei pitäisi olla vaikeaa kehittää saunakulttuuria, kun on jo innokas kuluttajakunta.

Paananen toteaa, ettei kaipaa saunaan luksusta eikä ole tuomassa sinne kristallia tai raidallisia lauteita. Sen sijaan tarvitaan asiantuntemusta, materiaalitietoutta ja viimeisteltyä puusepäntyötä, kuten taitavia puuliitoksia. Suomalaisissa saunoissa näkee hänen mukaansa vieläkin luvattoman paljon huonoa puusepäntyötä.

Saunojen standardointi toisi nostetta

Suomalainen saunaosaaminen saisi Marko Paanasen mukaan nostetta standardoimisesta. Hänen mielestään vapaa-ajan asuntojen, kotien, kerrostalojen ja julkisten tilojen saunat tulisi jokainen luokitella esimerkiksi viiteen kategoriaan. Paananen kannusti Sauna from Finlandiin kuuluvia yrittäjiä ja muita jäseniä tarttumaan standardointiajatukseen.

– Luokitus voisi kattaa muun muassa materiaalit, niiden työstön, ilmanvaihdon ja energiankulutuksen. Ostaessaan A5-luokan saunan tietäisi varmasti, että saa huippulaatua. Siihen tarvitaan teidänkaltaisia tekijöitä.

Paanasen mielestä suomalaisen saunan edistäjä ja edelläkävijä Sauna from Finland -yhdistys on hyvää lääkettä saunakulttuurin kehittämiselle. Yhdistyksen eri alojen eksperteistä koostuva verkosto luo saunasta uudenlaista liiketoimintaa.

– On positiivista, että toistensa kanssa kilpailutilanteessa olevat ihmiset ovat nähneet tarpeeksi yhteistä ja kokoontuneet sauna-sateenvarjon alle.

Asuntomessuille tuotava saunaelämys

Jyväskylän asuntomessuja 2014 Marko Paananen pitää hyvänä näköalapaikkana tuoda esille saunaosaamista. Hän kritisoi sitä, että messuosastot eivät useinkaan tarjoa saunaelämystä vaan insinöörilähtöisen näkökulman saunaan ja -tarvikkeisiin.

– Asuntomessuilla voisi olla lauteita ja seiniä sellaisina palasina, joita voi ottaa käteen, kokeilla ja verrata. Lisäksi esillä voisi olla vaikka saunanpuolikas, jossa saunaa voi tarkastella isosta aukosta, kuten sisustuksia tarkastellaan Ikeassa. Ja kaikkein tärkeimpänä siellä pitäisi olla sauna, joka on päällä ja lämmin.

Paananen toteaa, että Asuntomessujen tulisi olla paikka, jossa esitellään ensimmäistä kertaa viimeisimmät uutuudet. Elämys jää puuttumaan, jos uutuudet on jo nähty esimerkiksi sisustuslehdissä.

Ajankohtaista

Lauantai 5.4.2014
Perjantai 23.5.2014 - Lauantai 24.5.2014
Keskiviikko 29.1.2014
Keskiviikko 11.12.2013
Keskiviikko 6.11.2013
Perjantai 14.2.2014 ja Lauantai 15.2.2014
Torstai 24.10.2013